Сексуалната култура в България

Сексуалната култура в България

Въпреки това, че хората се появяват на света точно благодарение на възвратно-постъпателни движения между мъжете и жените, темата секс и досега се явява като табу или по- скоро митична. Сексолозите забелязват, че в днешно време спектъра на сексуални предпочитания е доста краен. Спектърът е изпълнен от нестандартни видове секс (през интернет, суинг-размяна на партньори, садомазохистични игри и т.н.) до моногамен секс, (също трябва да кажем, че има хора, които избират да живеят въобще без секс). Важното е, че и едната и другата крайност имат право на съществуване, защото критерия за сексуална норма в днешно време е неопределен и се променя всяка година. Това, което още преди две-три години са смятали за извратена форма на секс, например  анален секс, днес е нормална практика за стандартно българско семейство. И както казват в един виц: анусът на жена е бонусът на мъжа.

Важно е да кажем, че сексуалните норми обикновено са тясно свързани с общата култура на обществото, с религията и със законите. Например, в СССР от 1934 до 1993 година съществуваше статия „мъжелъвоство“, което е значело: за полово сношение мъж с мъж, наказание в затвора – до 5 години! В България също е имало гонениния срещу хомосексуалисти. Америка винаги е била доста по – отворена към секса, (което пак е свързано с обективни причини – хората основно са били преселенци и е трябвало по най-бързия начин да населят новата земя). Дори през 1974 година Американската психиатрична асоциация решава, че хомосексуализъмът, не само че не е някакво нарушение, или  патология, а нормална форма на сексуално общуване между хората. Сега в повечето държави, включително и България, има много толерантно отношение към хомосексуалистите.

Интересен е отговора на въпроса: защо хората правят секс? Повечето жени отговарят: за да получиш удоволствие и да почувстваш близост с партньора. Докато мъжете дават отговор: да получиш и да доставиш удоволствие на партньорката си. Така че, днес оргазма на жената донякъде става централна точка в сексуалния живот и за двамата партньори. Той се старае тя да свърши и тя се старае за същото. И за разлика от предишните години, когато за жената беше достатъчно да получава само клиторен оргазъм, днес тя е просветена от списания и сексолози , че може да получи много различни оргазъми и… Това се изисква от мъжете.

Установено е, че жените сега спокойно поемат активната позиция и казват на мъжете, за своето сексуално желание. Има доста хора, които се срещат само за секс. Почти всеки хотел предлага сексуални услуги на час. Както казва един френския автор: съпругите се вечерят, а любовници се обядват… Ние можем да добавим и да правят секс в хотела по време на обяда. Българите са много сексуална нация!

От гледна точка сексуалната култура, България се намира на много добро място. Тя се разполага между Западна Европа и Русия, и затова поема най-добрите неща от двете страни. Западна Европа на момента е „болна“ от еманципацията на жените и това е довело до намаляване на раждаемостта. Има директна зависимост между еманципацията и ерекцията. Колкото по- голяма е еманципацията при жените, толкова по – малка е ерекцията при мъжете. В България еманципацията само се опитва да навлезе, но на Балканите така или иначе няма да я приемат докрай.  Затова добрата новина е, че българските мъже са доста потентни в сравнение с европейските или американските, където импотентността започва от 40 години.

Въпреки това има няколко сексуални проблема, с които сексолозите в България се сблъскват в своята работа:

  1. Изневяра. Напоследък стана модерно да се използва термина „Отворена брачна двойка“.  Това е така наречения „нов“ тип на семейство, където двамата партньори могат да имат „законни“ сексуални отношения извън брака си. В реалността става следното: мъжът прави каквото иска, но не дава същата свобода на своята супруга. Този феномен много добре е инсцениран в Театър 199.
  2. Липса на сексуално желание (не говорим за липса на ерекция). И при двата пола има този проблем. Само че при жените това е свързвано често с детераждане и промени в хормоните или прекалена физически умора. Докато при мъжете това по- скоро е свързано с липсата на емоции и интерес към собствената жена.
  3. Дисхармоничен сексуалния живот.Прекалено бързо свършва, не иска да реализира моите желания, липса на доверие и близост в двойката и т.н.
  4. Липса на ерекция или намаляване на ерекцията по време на полов акт.Това, което се случва поне веднъж на съвременния българския мъж е липсата на ерекция. Това се дължи в голяма степен на стрес, в който ние попадаме всеки ден или на различни физиологични болести, които основното отново са свързани със стреса.
  5. Невъзможност да намериш подходящ партньорСветът е пълен с най-разнообразни хора. Но за да изградиш поне някаква връзка и да стигнеш до секс, пак се изискват навици. Навици за комуникация, смелост и желание да направиш първата крачка.

Като следствие на това, че доста години темата секс беше забранена, в днешно време се получава обратна реакция. Хората говорят за секс на открито, и дори е прието да обсъждаш интимни подробности с приятели в една компания. Вече не можеш да изненадаш някой с това, че правиш тройки или да си разменяш партньорите. Затова българките с голямо желание изучават сексуалните техники, спазват диети, развиват вагиналните си мускули и казват на глас своите сексуални желания. Както и мъжете не се чувстват притиснати, ако някоя жена им откаже, защото знаят, че утре ще намерят нова.

Българската сексуална култура в момента наваксва сексуална енергия. И затова през нощта свободно можем да гледаме порнофилми, да четем (или по – скоро да разглеждаме) нови порно списания. Да ходим на сексолози и курсове, свързани със секса, да се запознаваме през сайтове и да уговаряме среща само заради секса. А и да напазаруваме преди това в секс-шопове. Ние искаме да имаме пълноценен сексуален живот!

Сексуалния живот в България на сегашното си ниво прилича на младо вино, което е бурно, непредсказуемо, младо и доста незряло. Но и това има своите плюсове и красота, нали?

Подобни теми:

Митове и истини за аналния секс

Малък ми е…какво да правя?!

Скрити сексуални сигнали

С най-добри пожелания,

Наталия Кобилкинасексолог, семеен терапевт

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
Twitter