Какво е регресия?

Случвало ли ви се е:

 

 • Да отидете на място за пръв път и да ви е много познато? Сякаш сте били там и знаете точно как изглежда.
 • Да видите някой за пръв път и да имате усещането, че го познавате?
 • Да имате усещането, че винаги сте знаели дадена информация?
 • Да сте убедени, че знаете какво ще се случи в определена ситуация?

 

Това знание е част от нас. Носим го в нашето подсъзнание, във всяко наше прераждане.

Терминът „регресия” означава връщане в миналото. Регресията е спомен. Нещо, което сме преживели някога – няколко години назад, в нашето детство или в минал живот. Най-често регресията се свързва с минали прераждания.

Регресията или пътуването в минали животи е най-личното, най-вълнуващото и най-трансформиращото преживяване. Чрез регресията можем:

 • да опознаем своето дълбоко и забравено Аз
 • да открием нови хоризонти в живота си
 • да намерим нестандартни решения на казусите, които имаме
 • да разберем откъде идват проблемите ни и ясни стратегии как да се справим с тях

Когато правим регресия, работим активно с дясното полукълбо на мозъка. Там се складират всички спомени, всички картини, пейзажи, които някога сме виждали и всички емоции и чувства, които някога сме изпитвали. Докато спим и сънуваме, дясното полукълбо на мозъка е активно. Оттам идват и нашите сънища.

Лявото полукълбо на мозъка отговаря за контролиращия и съзнателен ум. Той е логичен. Лявото полукълбо е отговорно за волята, за реда, за структурата – тук е мъжката енергия. Докато дясното полукълбо носи женската енергия.

Използваме естеството състояние на мозъка, за да достигнем до дясното полукълбо на мозъка.

Регресията се провежда в Тета честота на мозъчните вълни (4-8 херца в секунда).

Нашият мозък функционира в  4 типа вълни:

 1. Бета честота на мозъчните въбрации – 14-30 херца в секунда. Това е номалното будно състояние – тялото е будно, умът е буден.
 2. Алфа честота на мозъчните въбрации – 9-13 херца в секунда. Тук честотата е забавена. Наблюдава се състояние на покой. Това е най-могъщата честота за сбъдване на желания. Тези вълни са мостът между съзнанието и подсъзнанието. Можем да достигнем до това ниво когато сме притихнали, будни сме, но сме съсредоточени в една идея, една мисъл или правим нещо автоматично – четем интересна книга, медитираме, релаксираме, гледаме филм или шофираме по магистралата.
 3. Тета честота на мозъчните вибрации – 4-8 херца в секунда. Това е състоянието преди да заспим и веднага след като се събудим. Тялото е отпуснато, релаксирано. Умът е буден, ясен, бистър. Това е времето, когато получаваме спонтанни идеи, прозрения и гениални идеи. Имаме достъп до подсъзнанието и универсалния разум.
 4. Делта честота на мозъчните вибрации – 1-3 херца в секунда. Времето на дълбокия сън.

Защо регресия?

 

В забързаното ежедневие често се случва да забравяме какво всъщност искаме. Пренебрегваме желанията на нашата душа или ги отлагаме за по-късно. Не чуваме шепота на вътрешното ни Аз. Регресията или пътуването в миналите животи ни помага да се свържем със себе си, с вътрешния ни глас, който знае кое е най-доброто за нас. По този начин можем да разберем кои сме, каква е нашата мисия и какви са нашите истински желания и мечти.

Ползи

 

Използваме знанието и полезността от миналото, за да го приложим в сегашния си живот.

В регресията отпадат всички желания на Аз-а, отпада егото. Ние сме такива, каквито сме. Има голямо осъзнаване. Ако нещо ни се случва и преживяваме, ние не обвиняваме другите и не сме жертви, а поемаме отговорност, защото всичко, което се случва, нашата душа го е избрала. Тя има нужда да преживее това. Защото това, което сме избрали да преживеем ни изгражда като личности и ние сме това, което сме, благодарение на всичко, което преживяваме.

Ползите от регресията са много. Ще изброя най-значимите:

 • Разбиране и осъзнаване на даден проблем и поведението ни към проблема
 • Освобождаване от натрупани негативни емоции
 • Освобождаване от страхове, фобии, вина, тъга, неудовлетвореност
 • Повишава връзката с интуицията
 • Има терпевтичен ефект

 

Митове за регресията

 

Получавам различни въпроси относно регресията. Често клиентите ми имат различна представа за този процес. Ще изброя най-често задаваните въпроси и вярвания и ще отговоря, за да представя повече информация. Понякога липсата на информация и мнението на околните са фактори, които карат хората да се притесняват от този магичен процес.

 1. Опасна ли е регресията?

Не, не е. Регресията се прави в Тета честота на мозъчните вибрации. (4-8 херца в секунда). Това състояние е напълно естествено за мозъка. Няма нищо опасно. Изпадаме 2 пъти дневно в Тета честота на мозъчните вибрации – непосредствено преди да заспим и веднага след като се събудим.

 1. Може ли да заспя?

Ако е групова регресия и ако човек е уморен, е възможно да заспи. Но ако регресията е индивидуална, това няма как да се случи. В индивидуалната среща има разговор между водещия и клиента.

 1. Ами ако не се събудя?

Когато процесът приключи, участникът от груповата регресия се събужда съвсем естествено, отпочинал и освежен като след кратък сън.

Не ми се е случвало клиент да заспи на индивидуална сесия.

 1. Мога ли да остана в миналия живот, който разглеждам?

Не. Пътуването в миналите животи е припомняне на спомен. Няма как да останете там.

 1. Може ли душата на водещия и душата на клиента да се „оплетат”?

Не. Според изследване на Долорес Кенън (една от пионерите в изледването на миналите животи), душите ни са прикрепени с “невидими сребърни нишки” за тялото. След астрално пътуване (пътуване на душата извън тялото) тази нишка издърпва душата в тялото. Нощно време докато спим, душите ни пътуват. Ходят на места, където са били и на места, където им е било хубаво, за да се „заредят”. Сребърните нишки помагат на душата да се върне по-бързо в тялото, когато тялото се събужда от сън.

 1. Възможно ли е на групова регресия душата на един участник да отиде в тялото на друг?

Не. Сребърните нишки се грижат за това.

 1. Страх от загуба на контрол.

Всичките ми клиенти се страхуват, че ще загубят контрол. Бъдете спокойни – не губите контрол. Усещането е, че гледате филм.  Знаете, че сте с мен в стата, но в същото време разглеждате Ваш минал живот.

 1. Страх ме е, че ще видя нещо, което може да ми навреди.

Няма да видите нещо, което не сте готови да понесете. Нашият съзнателен ум контролира колко да получим от регресията. Ако умът не е готов за определена информация, ние просто не я получаваме.

 1. Възможно ли е да си измислям?

Досега не ми се е случвало някой да си измисля. Това се усеща. Има индикатори, по които се разбира дали човекът си измисля.

 1. „Наскоро гледах един филм и картините, които видях сякаш бяха от този филм.”

Много често хората след регресия споделят, че мястото, или всичко, което са преживели и са видели им е познато. Това е така, защото за да приемем информацията, нашият съзнателен ум я „облича” в познати за нас картини, места, пейзажи. В момента, в който затворим очи и започнем да си представяме, активно се включва дясното полукълбо на мозъка. И оттам ни „излизат” картини, снимки и пейзажи, който някога сме виждали. Дали сме чели книга и сме си представяли случките на героите или сме гледали филм, или ние сме виждали картини и преживявали случки, цялата тази информация се „складира” в дясното полукълбо на мозъка. И в състояние на тета честота на мозъчните вибрации тази информация „излиза”.

Как протича регресията?

 

Има предварителен разговор между водещия и участника/участниците. В този разговор се обяснява как протича процеса. Ако сесията е индивидуална, в разговора се обсъжда каква е причината на човека да иска да се върне в минал живот.

Пътуването в минали животи е водена медитация. Затваряте очи и оставяте моя глас да Ви води. Регресията е ненасилствен процес. Аз водя донякъде, след това сте Вие – започвате да ми разказвате. Регресията ме научи да задавам много въпроси. Колкото повече въпроси задавам, толкова по-полезно ще бъде за вас.

Може да виждате, усещате, чувствате, знаете и да получавате информация чрез сетивата си. Едни виждат ясно картини, други усещат, трети просто знаят. Има информация, която се дава и информация, която не се дава. Има неща, които са ясни и неща, които не са ясни. Това е така, защото или не е важно, или не е сега моментът, да го разберете – все още не сте готови. При всеки процесът протича по различен начин, за всеки работи различно. Случва се това, от което имате нужда. И се случва най-доброто за вас точно в този момент.

 

Как започнах да се интересувам от регресия?

 

Бях около 10-годишна и прочетох в учебник в рубриката за любознателни: „Знаете ли че, тялото олеква с 2 грама, когато човек издъхне.”

Много ми стана интересно и започнах да чета всякакви книги на тема какво се случва с Душата, когато напусне земния си път. Тайничко. През годините събирах много информация. Голям интерес беше за мен и какви са вярванията на различните народи за задгробния живот.

Знаете – училище, университет, работа. Получавах послания, но контролиращият ми ум не позволяваше да стигнат до мен. Докато един ден не се случи ситуация, която да ми напомни, че съм се отклонила от желанията и интересите от детството ми. Приключих трудни взаимоотношения с мъж. Трябваше ми нещо ново, което да е интересно и да отнеме мислите ми от този мъж. И то дойде. През есента на 2013-та година се записах на курс по хипноза. Чувствах се много добре, езотериката ми пасваше. Получаваше ми се. Спокойният ми глас действаше много добре на “клиентите” ми. Правех го с голямо желание.

По време на курса бях в много различен свят. Бях в София, а имах чувството, че съм на друга планета – с различни, нови хора, в атмосфера съвсем различна от ежедневната. Докоснах се до магичното, до Вселенското, до езотеричното – до друга философия за живота. Там се срещнах лице в лице с регресията. И много ми хареса. А ефектът след регресия е много терапевтичен. Много ценно е да получиш съвети и напътствия от своя Висш Аз, от душата. Тези съвети са важни, ценни и нужни. Много хора могат да ни кажат да правим или да не правим нещо, но най-силно е когато това дойде от нас, от нашето вътрешно Аз.

Усетих регресията като мое призвание – да помагам на хората да виждат своите минали животи – да осъзнават, да преживяват, да намират отговори на важни за тях въпроси и да разгадават информация, скрита зад символи и метафори.

 

Коя съм аз?

 

Аз съм Марияна.

Магистър и бакалавър по Управление на човешките ресурси, с 10-годишен опит в тази сфера. Имам квалификация по Управление на човешките ресурси от Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) – Diploma in Human Resource Management.

Регресивен терапевт съм (Past Life Regression Therapist), сертифицирана съм във водене на регресия от центъра на Долорес Кенън* – Quantum Healing Hypnosis Academy (USA). Сертифицирана съм и от Петър Петров в България.

Завършила съм курс по хипноза с водещ д-р Димитър Тенчев през 2013-та година.

В момента се обучавам за психотерапевт към Дружеството по Позитивна Психотерапия в България и съм студент по психология в НБУ.

Водя групови (всеки вторник от 19.00 часа) и индивидуални сесии по регресия в център Be You.

Пътуването в минали животи е мое призвание. То е много различно, интересно и наистина уникално. Правя го с голяма любов и страст.

Благодаря на всички Вас за интереса към миналите животи!

Благодаря, че пътуваме заедно в миналото. Всяко едно пътуване е интересно, зареждащо, мотивиращо! И зад всяко едно пътуване има важна информация, която само чака да я разгадаем!

 

*Долорес Кенън е една от първите изследователи на минали животи. В нейния 45-годишен опит в регресията, е разработила своя уникална лечебна техника, чрез която се свързва с колективното несъзнавано и до подсъзнанието на клиентите. Така клиентите получават достъп до важна информация, с която да разрешават трудни ситуации, и която може да ги лекува от заболявания.

 

Автор: Марияна Шенкова

 

БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР „КАКВО Е РЕГРЕСИЯ“ >>

 

 

 

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/kakvo-e-regresia/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/kakvo-e-regresia
Twitter