Какво е мандала и какво представлява танц-мандала?

Когато една жена живее в сърцето си и в женския си център тя е свързана със своята сила и всичко в живота й се случва с лекота. Както казва една моя руска учителка: Ние жените имаме две сърца: матката и сърцето. Да общуваш с такава жена е удоволствие: тя е жизнена, вдъхновяваща, земна.

Такава жена привлича мъжа, и в него се заражда желанието да се приближи и да се погрижи за нея.
Танц Мандала – най-женственият танц на планетата. След всички практики и обучения, които съм минала през годините, аз просто се влюбих в Мандала, с нейният бърз и лесен начин на лечение и преобразяване.

Танц Мандала е част от „Женска трансформация Мандала”, която е комплексна практика от древността имаща дълбока връзка с женската ни същност и с всички женски проявления на Вселената. Това е процес на свързване с Богинята в нас. Това е лечение на тялото и душата. Това е знание за женската природа, за движението на енергиите в женското тяло.

Повече философия ли е това или по-скоро гимнастика?

1Тук бих цитирала К. Г. Юнг за картината Мандала: „Перфектен чертеж на нашия вътрешен свят. Това е вътрешна цялост, която се стреми към хармония и не търпи самозаблуда.“

Ако погледнем отгоре върху нашия гръбначен стълб, контурите ще се пресичат един друг, ние виждаме една сложна картина на мандала.

В тялото ни има важни центрове – седем на брой. След като знаем, че 1/3 от живота ни се определя от физическия свят, чрез осъзнато практикуване, присъствие и дишане можем да повлияем на различни области от живота си: стабилност и сигурност, отстояване на себе си, любов и близост, здраве и богатство.

По времето на тази практика може да се наблегне както на телесната терапия, физическите движения, квантовата физика. Мога да кажа, че това е и танц медитация. И в същото време, това е тренинг, един лечебен процес процес, съобразен с участниците в не

Откъде произхожда, какви са корените му?

Значението на Мандала от санскритски е съвършенство, завършеност, красота.

Самият танц е изграден на принципа на „цветето на живота“ в съответствие със сакралната геометрия на тялото.

Движенията, които се използват са дълбоко сакрални и женски.
Тази практика е заимствана от свещените танци на суфите, индийски и тайландски храмови танци и т.н.

Има ли някакви задължителни или специални движения?

03f068fd105d09103b13a18c55a32feeСамият танц се танцува в структурата на осмици, кръгове, спирали и вълни.

Кръговете завихрят енергията, спиралите и вълните я насочват. Основната форма е осморката чрез която се свързват всички центрове и изграждаме баланса на ляво и дясно полукълбо, на силата и нежността.

Трябва ли да имаме специална подготовка, за да го практикуваме.

Според направено между 50000 жени на 4-то място по теми, които вълнуват жените са практиките за хармонизиране на женската енергия. Движения, които лежат в основата на танца са естествени за женското тяло и са достъпни за жени с нормална физическа подготовка.
Една от основните отличителни черти на практиката, е че тя пази женското здраве и лекува леки заболявания. С по сложните са нужни индивидуални сесии.

С каква цел се практикува?

mandala_anelie-t2Жените, които практикуват Мандала просто започват да сияят със здраве и сексуалност. По време на мандала, те се свързват с тялото си, влизат в състояние на наслаждение, и с лекота, но в дълбочина перфектно заработва хормоналната и имунната ни система. И това води до:

– Грациозно и красиво тяло
– Магията на женствеността и получаването
– Хармония и баланс
– Изчистваме негативните емоции
– Напълване с радост и любов

Има ли различни практики мандала, каква е разликата между тях?

Да, има много различни проявления. Това е творчески процес, който е съобразен със знанията за женското тяло и психология.
Възможно е личностната трансформация или лечебния процес да са на първо място, както правим в нашия център или хореографията да е в основата на танца, когато е само за удоволствие, движение и красиво тяло.

Колко е важна музиката? Коя музика е подходяща за този танц? Има ли специален ритъм, който трябва да се спазва?

Музиката е съпътстваща част от този танц. Важно е тя да бъде хармонична, балансираща. Използвам етно ритми, барабани за очистващите движения, музика с еротични нотки, а също и за заземяване. В зависимост от областта на тялото и живота на която наблягаме съответно използвам подходящата музика, като включвам и еротична.

Само за жени ли е предназначен, може ли да се практикува и от мъже? или от двойки?

В нашата Happy Woman Academy основно семинарите ни са насочени към женската аудитория, но е възможно тези лечебни движения с малки промени да са подходящи както за мъже, така и за деца.

 Автор: Диана Ананда

 

Ако искаш да станеш част от тази магия, наречена Мандала, и да постигнеш желаните резултатите с лекота – добре дошла на:

Мандала за хармония, омъжване
Женска Трансформация чрез Мандала

 

 

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/kakvo-e-tanc-mandala/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/kakvo-e-tanc-mandala
Twitter