Свалете шапките, идва тюрбанът!

Тюрбанът по същество представлява „шапка“, която представлява парче с плат с различна ширина и дължина, която се усуква около главата. Въпреки че дължината, стилът, цветът на плата могат да варират, според географското местоположение и да се променят, основната концепция и конструкцията на тюрбана остават непроменени. Това е може би най-общата дефиниция на този аксесоар, като се имат предвид многото форми, в които той съществува.

Откъде произхожда тюрбанът?

Най-ранните доказателства за носенето на тюрбана са открити в Месопотамия – подобна форма се забелязва върху главата на скулптура от 2350 г. пр. Хр. Известно е, че тюрбанът е бил използван преди появата на исляма и християнството, поради което произходът му не може да се припише само на религиозни причини. Също така се споменава в старозаветната и ведическата литература от Индия. Скулптура от Централна Индия (100 г.пр.н.е.) предоставя подробни визуални доказателства за използването на тюрбани. Тези аксесоари са били първоначално носени от кралски и духовни водачи като символ на властта и често са украсени с бижута и аксесоари, за да демонстрират богатство и величие.

В някаква форма тюрбанът е важен в много култури и религии. Той все още се използва в Персия, Близкия изток, Турция, части от Африка и индийския субконтинент, където се използва, за да поддържа температурата на главата умерена – парчето плат се намокря и се увива около главата, за да я предпази от високите температури навън и силното слънце.

Тюрбанът днес

plazhna-karpa-moda-woman-bublesДнес тюрбанът е аксесоар, който предизвиква смесени реакции. За едни той е страхотно женствен и същевременно с това създава усещането за известна мистериозност у жената, която го носи. За други пък тюрбанът е достоен единствено и само за маскен бал или за част от костюм за Хелоуин. В златната епоха на Холивуд, той е бил задължително попълнение в гардероба на много звезди. Сред почитателките му са Грета Гарбо, Елизабет Тейлър и Коко Шанел. Дори английската кралица, в своята младост, не е безпристрастна към тази тенденция.

Кейт Мос носи златен тюрбан на ревю на Марк Джейкъбс, Салма Хайек се появи със специфичния аксесоар на Парижката седмица на модата. Сара Джесика Паркър също си сложи тюрбан в „Сексът и градът 2“. В България тюрбанът има почитателки сред които са забелязани Галена, Цветелина Янева, Мария и Преслава.

А сега нека ви въведем в царството на тюрбаните, които завладяват все повече българки!

Бъдете уникални и изберете своя стил от www.headknot.eu! Там не само ще намерите тюрбани за аксесоар, но и ще се запознаете с една непозната страна на тюрбана, а именно как да го използвате, за да подсушите косата си! Любопитни ли сте? Ами просто вижте повече тук: http://natalia.bg/HWA/shop/

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/shapki-dolu-turban/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/shapki-dolu-turban
Twitter