майка

Успехът в живота има очите на Майката

Първия си жизнен опит детето получава от майка си. В близост до мама детето получава опит с първите си чувства: топлина, радост, болка, безопасност, тревога, страх и др.

Когато майката е била недостъпна за детето, например били са разделени в ранна възраст или майката е била „студена“, тогава чувствата, които детето не е успяло да изживее с нея, го преследват цял живот. Тогава, в живота си на възрастен, то се опитва да приключи процеса на неизживените чувства, постоянно попадайки в едни или други емоционални състояния и това се отразява в съзнателния му живот почти във всички сфери.

За децата огромно значение има дали майката е кърмела и дали са били до нея през първата си година, но това не означава, че тя трябва да насилва себе си и да прави нещо, което не иска. Въпросът не е да бъдеш постоянно до своето дете – въпросът е във времето, което му отделяш, да бъдеш отдадена на 100% с цялата си любов и нежност.

Спомни си, дали твоята майка те е гушкала и ти е казвала, колко много те обича?
Дали си видяла своята майка щастлива и усмихната?
Дали си имала братя и сестри или майка ти е била само за теб?
Всички тези неща носят огромни последствия за нас, когато ние порастваме.

Например, липсата на чувство за безопасност, което дава майката, ограничава от всякаква възможност да се смени нелюбимата работа или да се каже „Не“ без чувство за вина.

Желанието да направим майка си щастлива, ни кара да повтаряме нейните проблеми и нейната болка отново и отново. Така ставаме лоялни към трудностите, които е преживяла тя. Често по този начин се сблъскваме със същите болести, проблеми с килограмите и неспособност да обичаме мъжете, само защото нашата майка така и не е успяла да заобича нашия баща.

А понякога отношенията между майка и дъщеря са толкова идеални, че дъщерята дори не се нуждае от никой друг. Да, жената мечтае да срещне партньор, но на неговото място стои майката и желанието да й служи. В такава ситуация става въпрос за преплитане, което идва от Рода, където ролите в отношенията на майката и детето са объркани. Обикновено тези жени или живеят с майка си, или се чуват няколко пъти на ден с нея и накрая остават сами, без мъж и деца и истинската трагедия настъпва, когато майката напусне този свят.

В други случаи жената се омъжва, дори ражда деца, но продължава да прави много неща за майка си, пренебрегвайки нуждите на семейството си. А когато майката физически не е достъпна, служенето се пренася в междуличностните отношения, жената губи контакт със самата себе си и най-важното, от което се влияе, е оценката на другите и желанието да им угоди!

Ако не поставиш емоционални и физически граници с майка си, това може да доведе до омраза или гняв към нея, постоянна самота, неспособност да придобием зрялост като жена, липса на партньор и деца или проблемни отношения с нашите партньори.

Как да лекуваме тези неща?

уебинар „Аз и моята майка с Анна Нуржан“
Вип-семинар „Родови констелации“
Гейши

Виж също статията: Как бащата може да промени живота ми завинаги?

 

 

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/uspeh-v-jivota-maika/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/uspeh-v-jivota-maika
Twitter