Йога за баланс на хормоните: как да се почувстваме божествено в тялото си?

Човешкият организъм представлява балансирана, цялостна и сложна система. Всеки орган, всяка система имат своята самостоятелна функция, но в същото време са неразривно свързани помежду си. Когато почувстваме изменение във физическото си състояние или поведение ние рядко се замисляме, че тези промени произтичат от двамата диригенти в тялото ни, които осъществяват регулацията и управлението на всички органи и системи в организма, а именно нервната и ендокринната системи. С тяхна помощ ние постоянно се приспособяваме към несекващите външни (на средата) и вътрешни (на тялото) промени. Нервната система оказва въздействие върху нервните клетки посредством невротрансмитерите, а ендокринната или хормоналната система регулира работата на вътрешните органи и на психиката чрез отделяне на биологически активни вещества или хормони в кръвта и лимфата. Чрез хормоните ендокринната система управлява най-различни аспекти от живота ни. Тя отговаря за страшно много и важни функции на тялото, влияе на външния ни вид, емоциите и фактически определя нашето поведение и отношение към живота. Работата на ендокринната система наподобява работата на мускулите антагонисти.

И тук и там балансът е от значение – един хормон стимулира определени реакции, докато друг – забавя. В същото време всички хормони работят съвместно един с друг и в синхрон със симпатиковата нервна система и главния мозък.

Хормоните – това са мощни химически вещества, чиято балансирана работа е в основата на хармоничния живот и физическото благосъстояние. От тях зависи ръстът, те регулират обмяната на веществата, активират имунната система, управляват половата система и репродуктивните функции, влияят на чувството ни за глад, имат огромно значение за да е добро настроението ни и да са стабилни емоциите ни.
Последиците от хормоналния дисбаланс се установяват лесно, но последната дума трябва да е на лекаря. И все пак, ако имате тези симптоми:
подут корем , ПМС, нередовни периоди, внезапно увеличаване или загуба на тегло, кожни проблеми, летаргия, тревожност и промени в настроението, може да ги приемете за показатели за хормонален дисбаланс. Повечето хормонални нарушения са функционални, т.е. самите ендокринни органи нямат никакви патологии, но влиянието на външни фактори води до провал на тяхната работа. Например хроничният стрес причинява повишаване нивото на кортизола, което от своя страна води до повишаване на кръвната захар, систолното и диастолното налягане, чувствителността към инсулин. До голяма степен емоционалното ни състояние е свързано и с хормоналния ни статус. Като се има предвид, че благосъстоянието до голяма степен определя поведението, хормоналната стабилност става важна не само за физическото здраве, но и за емоционалното състояние на човек.

Йога като средство за хормонална регулация в човешкото тяло

Хормоните са описани още в древните текстове, разбира се със съответстваща на времето терминология. Текстовете разказват за практики, които могат да се използват за контрол на „вътрешни течности“, които въздействат върху ума и тялото. Могат да се направят много паралели със съвременната ендокринология, което се потвърждава и от факта, че цялата хормонална система се контролира от два класа хормони – стероиди и нервопептиди, а в древните науки ендокринната система е описана като резултат от два фактора: мъжки и женски, ин и ян, слънце и луна и т.н.

Йога е ефективна практика за работа с тялото, ума и енергията и ни дава инструменти за регулиране и балансиране на ендокринната система. Асаните и дихателните практики имат силно лечебно действие върху хормоналните жлези.

Тази система от упражнения възстановява баланса на ендокринната система. Редовната практика на всякакви пози: стоене, седене, легнало, накланяне напред и назад, усукване и обърнати пози стимулират и активират всички жлези, органи, съединителни тъкани и клетки на тялото. Когато задържим тялото в определена позиция (асана) и след това напуснем позата и въздействието престане, органите незабавно получават доза свежа, обновена с кислород кръв и необходимите им хранителни вещества, което води до тяхната пълноценна работа. Те започват да произвеждат достатъчно хормони, които навлизат в кръвта.

Обърнатите асани са особено важни, тъй като оказват огромно въздействие върху невроендокринната система, позволявайки на прясна, наситена с кислород кръв да тече директно към жлезите в главата и шията. Във всяка асана различни органи и жлези са разположени в различни анатомични положения, което допринася за по-доброто им кръвоснабдяване, оксигенация и мек масаж; в резултат на това се постига едновременно ефект на релаксация и се поддържа необходимият тонус.

Един от ключовите моменти в ендокринната йога терапия е способността да влияе върху нивото на кортизола, хормона на стреса. Кортизолът, който се произвежда в кората на надбъбречната жлеза, може да е причината за промени в кръвното налягане, ниския имунитет, високата кръвна захар, нарушенията на съня, високия холестерол, да причини умора на надбъбречната жлеза и проблеми с щитовидната жлеза. Много изследвания показват, че практикуването на хатха йога води до намаляване на нивата на стрес (изводите се основават на измерването на съдържанието на кортизол в човешката слюнка). Отбелязва се също, че медитативните практики и дихателните техники, които активират парасимпатиковата нервна система (дишането на Ujayi, Nadi Shodhana, задържането на дишането) влияят върху нивата на кортизола.

Особено важно е значението на йога за хормоналната регулация при жените, тъй като процесите, протичащи в женското тяло и характерни само за него, са пряко свързани с ендокринната система. За жените ползите от йога се дължат на ефектите върху тристепенната система на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците. Ако работата на тези три компонента е синхронизирана, всички биохимични и хормонални процеси протичат нормално. Редовната практика на асани (особено обърнати и асани, насочени към отваряне на таза), бандхи (Uddiyana bandha, Ashvini mudra и Mula bandha), техники за релаксация (йога-нидра, Shavasana), дихателни техники (Nadi Shodhan, Kapalabhati) ви позволяват да активирате и да се установи функционирането на връзките на системата за ендокринна регулация, което има благоприятен ефект върху хормоналния фон, менструалния цикъл, емоционалното състояние на жената.

Положителният ефект на йога върху здравето на жените се изразява в облекчаване на симптомите на ПМС и менопаузата (тъй като помага за поддържане на естествените нива на хормоните), менструални болки, забавяне на процеса на стареене, общо подобряване на настроението и благополучието.

Хормоните са биорегулатори на тялото, които влияят не само на биологията на човека, но и на неговото психическо и емоционално състояние. Можем да ги възприемаме изключително като биохимични елементи, които могат да бъдат повлияни само от външни фактори, като например храна или лекарства. Но в човешкото тяло всичко е свързано и всички процеси са подложени на взаимно влияние. Например настроението ни може да повлияе на хормоните. Ето защо йога е ефективен начин за регулиране на функциите на ендокринната система. Лечебният ефект на йога се обяснява с нейната цялост и сложност. Йога е система, която комбинира много различни механизми, които се допълват и взаимно засилват ефекта от практиката. Във физическия план йога отдавна е намерила начини за нормализиране на състоянието на ендокринната система. Чрез йога може да се справим с редица неразположения при жените, нарушения на щитовидната жлеза, нарушения в надбъбречните жлези и освен това – да победим болестите, произтичащи от дисбаланса на ендокринната система. Освен това практиката на йога ­ни учи на концентрация и релаксация и, следователно, на контрол върху емоциите.

И все пак колкото и хубава да е йога практиката за регулиране на ендокринната система тя има и противопоказания, за които трябва да сте информирани преди да стъпите на постелката:

Не бива да се прилага по време на следоперативен период, при някои наранявания, остра болка, рак, заболявания на вътрешните органи, заболявания в остър стадий, ограничения, свързани с цикъла при жените.

Отделете време за себе си и почувствайте лекотата и прилива на енергия след йога практика за баланс на хормоните – запишете се през графика.

С обич,
Венета Евтимова

Статията е написана по материали от университетски и медицински проучвания върху въздействието на йога практиките за баланс на ендокринната система.

Колко полезна беше тази статия за Вас?

Кликнете на сърчицето, за да гласувате!

Рейтинг: / 5. Брой гласове:

Благодаря Ви, че гласувахте!

Моля дайте ни обратна връзка!

Сподели Статията в Социалните мрежи:
Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/yoga-za-balans-na-hormonite/
Twitter


Facebook
Google+
https://natalia.bg/HWA/yoga-za-balans-na-hormonite
Twitter