Тест: 5 основни травми, които ни разрушават животаПреди години исках да разбера защо при едни хора всичко се случва с лекота и нещата се получават, докато при другите живота е едно страдание. Открих тогава за себе си книга на Лиз Бурбо «5 травми, които ти пречат да бъдеш себе си».  Четох и не можах да повярвам, колко всичко ясно и логично описано и когато разбираш механизми – знаеш какво можеш да промениш.

Нека да видите своите травми и какво можем да променим:

1.     Травма на отхъвърленото дете – тя се формира когато нас не ни искаха. Може би родители не са били готови, или вече имаше другите деца, или някой в рода не ни пожелаваше и тогава още в утроба ние усещаме това отхвърлянето. Хора с тази травма много трудно искат и си позволяват нещата, те се стараят да не натоварват никой със себе си. Често си забраняват дори да мечтаят. Те са тихи и притеснителни и вътрешно в себе си те не вярват, че заслужават. При тези хора има нарушено базовото доверие към света.

2.     Травми на изоставянете – се формира, когато майка изоставя детето. Може да има починалите родители в раното детство, може да има развод или се появява на другото дете, може ако майка е принудена да работи и не може да е до своето дете да бъде първата година. тогава хора с тази травма трудно се обвързват и изграждат близост. Все едно вътрешно казват: когато аз имах нужда от вас – вие не сте били до мен, а сега аз нямам нужда от вас. Често това сад оста успешни хора в кариера, защото там се доказват, но при това крайне трудно изграждат истински дълбоки отношения.

3.     Травма на мазохист – тя се формира, ако в семейство има насилие и тормоз като психически така и физически. Често тук са много критични майки и обвиняващи децата за всички трудности. Децата след това не могат да пораснат и да имат високо самочувствие, често те попадат в позиция за жертва и не знаят как да реализират своята мисия.

4.     Травма на предателство – тя се появява когато когато децата са израснали с двойни стандарти и в семейство има предателство, изневери, лъжи и децата усещат, че няма ясни правила и стандарти. После тези хора искат да контролират и не могат да се доверят на другите. Често те самите стават хора, които лъжат, не умеят да бъдат моногамни, с тази травма хора стават мошеници и лъжци.

5.     Травма на скованост – тези хора израснаха в много тесни граници, че трябва да правиш само по този начин и никой друг. Майки често страдат от чувство на перфектност и го предават на децата. Тези хора бавно действат и не си позволяват по смели крачки докато не са убедени, че ще се справят много добре. Това води до прекалена тревожност – че не съм достаточно добър.

Това е много кратко описание на травмите. Можем да имаме 5 травми едновременно, може някой да провокира конкретна травма в нас. Идеята да разберем какво травам на момента е доминираща в нас. Как сме я получили и как можем да я преодолеем. Лошата новина – травма сама по себе си не се лекува и важно да положиш терапия за да имаш промяна.

Вземи курс с Лиз Бурбо “5 травми” тук>>

Споделяне