Какво ни дават танците?Танцът е първото изкуство. Още преди да са говорели, хората са танцували и са се разбирали по този начин.

Танцът не е просто средство за забавление, а средство, което ни развива като личности.

Танцът помага не само за физиката, но учи на култура, ценности, уважение, социални умения и етикеция. Не вярвате ли? Нека тогава Ви разкажа една история.

Историята на един на пръв поглед обикновен човек, който обаче променя живота на толкова много деца и родители. Това е историята на Пиер Дюлейн, който е роден в не чак толкова далечната 1944 година в Палестина. Място, което никак не свързваме с танци, а още по-малко с бални и салонни като валс, фокстртот и тн. Неговият баща е бил ирландец, служещ в Английската армия. Това прави още по – странна представата ни как такъв човек може да промени живота на поколения деца и родители относно танца и да направи нещо революционно.

Самият Пиер започва да танцува на 14, а на 18 вече е професионален танцьор. Само на 21 е част от Обществото на учителите по танци във Великобритания. Съвместно със свой приятел създават школа по танци, но това дори не е най – голямото му постижение. През 1994г прави нещо нечувано и невиждано до тогава. Той въвежда обучение по танци в класните стаи в училищата в Ню Йорк. Всичко започва като един училищен експеримент и то само с един единствен клас в квартално училище. Може би Ви е интересно защо в училище? Защото това е мястото, където се формира личността и човек се превръща в зрял, възпитан и културен индивид.

 Интересите на децата по това време се свеждат до алкохол, дискотеки, наркотици, свалки и както се досещате, никое от тях не проявява интерес към това, на което учителят Дюлейн иска да ги научи. Той се опитва да им преподава не какви да е, а салонни, бални танци. Говори им за бляскавите виенски салони с по 6 метра високи тавани, за обстановка, която на тях им е толкова чужда. Те не само, че не го разбират, но и му се подиграват. Пиер Дюлейн обаче като един истински професионален танцьор, притежаващ качества като упоритост, постоянство и изобретателност, успява да ги впечатли и от тези улични „гамени“ прави едни истински дами и джентълмени.

Изумена от случилото се, директорката на училището е във възторг. Скоро това обучение започва да се провежда във всички училища в Ню Йорк! Пиер Дюлейн прави РЕФОРМА в училищната програма и това се записва в историята като най – голямото му постижение в живота. По този революционен начин Дюлейн показва на света как танцът създава човека! Показва, че когато децата се занимават с нещо смислено, което насочва правилно мисълта им, те не мислят за наркотици и кражби, което пък намалява престъпността и броя на безработните хора. Защото ползите от танците далеч не са само добра стойка и добро настроение. Танците развиват не само физиката, но и учат на култура, на социални умения, придават увереност и уважение у децата. А всички тези качества са така необходими в живота за получаване на добра работа и създаване на верни приятелства.

Впечатлен от тази разтърсваща история е и холивудският режисьор Фрийленд, който толкова много се вдъхновява, че прави филм за Дюлейн под името „Takethelead”. В главната роля на учителя по танци Фрийленд поставя не кого да е, а брилянтния актьор Антонио Бандерас.

В много европейски училища задължително изучавали и продължават да се изучават танците, като важна част от социализацията на индивида. Именно на това се дължи аристократичното общество на страни като Австрия, Германия, Франция, Великобритания, чиито традиции включват балните танци. Неслучайно в дворовете на знатни особи – крале и графове, всички са танцували валс и са свирели на пиано. Защото танцът е това, което ни прави повече хора – дава ни възпитание, култура, уважение.

Танците ни дават и възможност да изразяваме себе си, да се свързваме с нашата душевност на по – дълбоко ниво.

Така например ние можем да се свържем чрез танца с четирите природни стихии – Вода, Въздух, Огън и Земя. Свързването с всяка една от тях ще ни направи по – балансирани, по – уравновесени, по – стабилни, по – гъвкави. Ще развием умения как да реагираме в различните житейски ситуации.

Свързвайки се с тези стихии чрез танца, ние развиваме всички техни качествата и тяхното проявление в различните ситуации. Ще намерим общи характеристики и в зодиакалните знаци. Така по – лесно ще успяваме да се разбираме и да намираме общи черти с хората, с които комуникираме. Ще изградим у себе си качества, с които да направим комуникацията си по – лесна и хармонична.

Затова заповядайте на моя онлайн уебинар „Как да се свържем с четирите стихии чрез танца“. Започваме със стихията Вода. Водата носи женското начало. Тя е мека, нежна, чувствена стихия. Свързвайки се с нея, ние ще придобием нейните качества и характеристики. Да бъдем нежни, женствени, чувствени, ще се изпълним със спокойствие и хармония. Ще привличаме в живота си неща с лекота така, както водата привлича всеки с огромна лекота и нежност. 

Ще се научим да не реагираме „бурно“ в ситуации, да контролираме и хармонизираме своето тяло и ум. Защото водата може да бъде тиха и спокойна, но може да бъде бурна и да преобръща кораби, съдби и светове. Затова свързвайки се с тази стихия, ние ще развием умения да бъдем балансирани и свързани с нашата дълбока душевност и мир. Ще се справяме с всичко като използваме енергията си равномерно.

Танцувайки нежно и плавно като водата, ние ще развием умения да се носим по вълните с лекота и баланс. Така, както водата е на приливи и отливи, чрез танца и ние ще се „реем“ в океана на щастието, спокойствието и нежността.

Вземете своето място в този трансформиращ процес сега!

Уебинар “Как да се свържем с четирите стихии чрез танца – Вода”

Уебинар “Как да се свържем с четирите стихии чрез танца – Въздух”

Уебинар “Как да се свържем с четирите стихии чрез танца – Огън”

Уебинар “Как да се свържем с четирите стихии чрез танца – Земя”

Споделяне