Женско лидерство: променете света като останете жена“Навлизането на жените в областта на лидерството е стратегически императив на Новото време”, пише Том Питърс в книгата си “Представете си!” преди почти 20 години. Думите му се оказаха пророчески.   

Днес 22,3% от заместниците на генерални директори са жени; 29% ръководните позиции в компаниите се заемат от жени; 87 % от компаниите през последната година са наели поне 1 жена на ръководна позиция (за сравнение: през 2017 г. те са били само 66 %);

Все повече компании осъзнават, че в днешния бурен свят, където всичко е непредсказуемо и бързо, жените са по-добри лидери от мъжете. И това потвърждават данни от многобройни проучвания. В компаниите, където 1/3 от ръководителите са жени, годишният доход е 25,6%. В обикновените компании – 11%. Като цяло има огромен ръст на продажбите, намаляване на дълговете на компаниите и скок в доходността.

Лидерите жени в по-голяма степен от мъжете се държат като трансформационни лидери. А именно този подход е необходим в нестабилни кризисни времена. Естествени качества на жените като гъвкавост, извършване на много задачи едновременно, сътрудничество, съпричастност, богато въображение, се оказаха най-ефективните в света, където се изискват съвместни усилия, креативност и конструктивност.

Какво е женското лидерство?

Трансформационният лидер жена има следните черти:

* Тя винаги мисли за бъдещето и прави планове.

* Тя има харизма и чар.

* Тя чувствително възприема емоциите на други хора, т.е. има висока емоционална интелигентност.

* Тя е пълна с жизнена енергия.

* Тя е страстно влюбена в делото си.

Нашето Женско предимство е, че лидерските качества, които са толкова необходими в днешния нестабилен свят, са заложени в нас от природата и трябва само да се научим да ги упражняваме. Има шест елемента, които дават на жените предимство в управлението на една компания:

1. Гъвкавост

Индустриалният свят изисква твърдост и ясно спазване на установените правила. Сега всичко се променя толкова бързо, че старите структури са обречени на изчезване. Това е присъщата мекота и пластичност на жената, която й позволява да се адаптира към промените наоколо. Нищо чудно, че структурата на женската енергия — фуния (спирала) – символизира развитието и променливостта. Колкото повече разгръщаме енергията си, фунията си, толкова по-мощна е силата на привличане, толкова по-силна харизма имаме. В това се проявява природата на жени, отразяваща стихийната природа на света — въздушни торнадо, пясъчни бури и огнени енергийни вихри, въртящи се вътре в ядрото на Земята, които създават защитно силово поле около нашата планета. Когато една жена осъзнава и проявява женската си природа, управлението на бизнеса се превръща в управление на енергийните потоци.

2. Визия

Не можеш да контролираш енергията си без визия. Видението е енергоинформационен образ в пространството, където хаотичната енергия се превръща в нова структура. Без това е много трудно да се създаде нещо ново. Общата визия, особено формирана съвместно с екипа, определя синергията на усилията и общата посока на действие. Ако такова виждане не съществува, всичко се разпада на фрагменти и разнородни импулси. Жените лесно визуализират бъдещето и създават образ на желаните промени, защото техният енергиен център на зрението, разположен в областта на третото око, е активен. При мъжете този център е домакин и за тях е по-трудно да формират визия, по-лесно им е да реализират чуждото. Чрез създаването на енергоинформационна структура на бъдещи събития жената създава център на привличане. Тя образува енергийно зареден образ в пространството, организиращ енергийните потоци около нея. И в един момент всички събития започват да се подреждат в един поток, който ни води към реализирането на нашата визия. В състояние на “кралица” жената има ясна визия и е в състояние да избере оптималната стратегия за нейното изпълнение.

3. Страст

Нито един образ няма да стане реалност, докато не се вложи страст. Без енергията на удоволствието, нито една от мечтите ни няма да се превърне в творение, няма да се сбъдне. Рутината убива удоволствието, опустошава и лишава от енергия. Само творчеството във всеки момент може да генерира мощен поток от удоволствие, подхранващ страстта. Възникващите проблеми се възприемат като възможност да се измислят нестандартни ходове и да се предложат оригинални решения. Нищо чудно, че французите казват, че една жена може да направи от нищо салата, скандал и шапка. А творчеството е просто създаването на нови реалности от нищо — от празнота, от хаос. Нищо чудно, че 58% от творческата класа са жени. Творчеството може да се прояви по различни начини, но това се превръща в основен коз в голямата игра на глобалните корпорации. И компаниите най-накрая оцениха способността на жените да генерират огромен брой нестандартни идеи и да намирят оригинални решения на възникващите проблеми. Тези жени, в които се проявява състоянието на “любовница”, не само майсторски го правят, но и получават огромно удоволствие в процеса.

4. Вяра

По всяко време жените създават своя кръг, като получават подкрепа и вяра от тези, които са близо до тях. Вроденото еволюционно желание за сътрудничество помага и в ерата на технологиите да се намерят съмишленици, готови да споделят пътуването до неизвестното с вас. Митът за женската конкуренция понякога не позволява на жените да се доверяват една на друга, лишавайки ги от разбирането, че те взаимно се засилват, когато не се конкурират. Без присъщата способност да вярва в другите, жената не би могла да оцелее в периоди, когато е безпомощна и слаба. Когато е бременна и когато е родила. Само грижата на другите помага да се справят в този момент с всички трудности. И в управлението на компанията една жена лесно може да потърси помощ от другите, когато е в задънена улица и не е в състояние да направи нещо. В нея е заложено убеждението, че всеки има свои собствени таланти и силни страни и че в сътрудничество можете да постигнете много по-големи резултати отколкото чрез стискане на зъби, опитвайки се да разрешите всичко сами. Само жена с присъща дипломатичност може да обедини екип от брилянтни експерти. Жените в състоянието “момиче” го правят с лекота.

5. Красота

Резултатите са различни, но когато всичко, което сте замислили, се оказва красиво, то носи чувство за хармония в света и в душата ни. Понякога създаването на красота изисква огромна воля и ангажираност, строга дисциплина. В някои моменти ръцете могат да паднат и всичко да изглежда безсмислено, но жената има огромен ресурс на търпение. Ако много мъже могат да захвърлят всичко по средата, тогава жената ще отиде до края в стремежа си да получи резултат. Не може да си наполовина бременна. Творческата сила е заложена в самата природа на жената, а търпението помага да доведе екипа и компанията до резултата.

Желанието да чуете съветите на тези, които са наблизо, също не се отклоняват от пътя. Докато самонадеяността, присъща на някои мъже, вярата в собствената правота и непогрешимост могат да доведат компанията до задънена улица. Истинската жена е готова да намери обиколен път, ако обстоятелствата го изискват. Присъщата на всяка жена в състояние на” Домакиня ” способност да предвиди всичко, ви позволява да получите резултат без огромни загуби.

6. Цялостност и хармония

Във великия механизъм на Вселената всички елементи са взаимосвързани и хармонични, а хода на времето е подчинен на определен ред. Така че в женското лидерство всички елементи се засилват и допълват взаимно: необходими са мекота, визия, страст, вяра и воля за реализиране на идеи. Комбинацията от различни енергии и знания помага да се реализират най-невероятните проекти. В постиндустриалния свят жените определят хода на историята, и тази история обещава на света просперитет и благоденствие, хармония и развитие.

Подготвихме за теб ВИП семинар „Женско Лидерство“, в който ще работим с всичко изброено и още много на 16.11. Виж повече информация тук.

С обич,

Лариса Ленар

Споделяне